Blog

De Consumer Price Index, Feit of Fictie?

Geschreven door Easybroker | 20 juli 2022 14:51:23 Z

Dinsdag 19 juli werden de CPI-cijfers voor de Eurozone bekend gemaakt over juni 2022. Ze liegen er niet om, de cijfers. 8,64%. Ten opzichte van mei zijn de prijzen weer gestegen, met 0,5%, in de Eurozone.

Voor Nederland ligt het iets anders. Na drie maanden lang double digits te hebben geïncasseerd is het cijfer voor Nederland gedaald naar 9,9%. De energiesector is nog altijd de grootste boosdoener wanneer het gaat om prijsstijgingen. Deze is volgens Eurostat (Bureau voor Statistiek Europa) het grootste onderdeel van het totaal.  

Leuk horen we je denken, CPI, nog zo'n afkorting waar ik niets mee kan, of toch wel? Je ziet het op tv voorbijkomen, hoort het op de radio & leest het in de krant of op internet. Waarom besteden al die media outlets aandacht aan een index? Wat worden we er wijzer van?

De Consumer Price Index is een belangrijke maatstaf wanneer het gaat over de hoogte van de inflatie. Bijna altijd is het inflatiecijfer direct afgeleid van de CPI-cijfers. Want de hoogte van wat de consument, jij dus, betaald voor producten en diensten ten opzichte van het jaar daarvoor geeft een goede indruk hoe hoog of laag de inflatie op dit moment is.

Nouja op dit moment... Daarmee komen we op de titel want is het Feit of Fictie? De CPI-cijfers zijn zogenaamde "lagging indicators" wat betekent dat ze altijd achterlopen. Vaak wel een paar weken. Dat komt omdat er tijd nodig is om alle data te verzamelen en verwerken. Zo komt het dat op 19 juli de cijfers bekend werden gemaakt over de maand juni.

Je kunt zeggen dat over de maand juni het CPI-cijfer, oftewel de inflatie zoals we net geleerd hebben, voor de Eurozone 8,64% is, dat is een Feit.

Maar over juli dan? Dat weten we pas volgende maand. En daarmee is het voor vandaag Fictie. Want misschien daalt het cijfer wel, of stijgt het nog verder? Wie zal de goede voorspelling maken? Je komt er pas een paar weken later achter. Ze zeggen niet voor niets, behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt ook voor de CPI-cijfers.

Hierboven zie je de CPI-cijfers van de afgelopen maanden weergegeven specifiek voor Nederland.

Waarom willen we weten wat hoe hoog of laag de CPI-cijfers zijn? Ten eerste verklaart een hoog cijfer vaak waarom je het idee hebt dat je meer voor je boodschappen aan het betalen bent, of bijvoorbeeld voor een volle tank benzine. De achterliggende redenen kunnen prijsstijgingen voor voedsel of olie zijn.

De Europese Centrale Bank kan met deze informatie strategieën uitstippelen om de inflatie naar beneden te krijgen. Dit is vaak een spel van vraag en aanbod, de creatie van geld, rente op financieringen en andere onderdelen. Om je niet urenlang aan het scherm gekleefd te laten zitten bewaren we de informatie daarover voor een andere keer.

Laten we het nog even kort samenvatten.

  • CPI staat voor Consumer Price Index
  • CPI is een "lagging indicator" - loopt altijd een paar weken achter
  • CPI wordt gebruikt om de inflatie over een bepaalde periode te meten, bijvoorbeeld jaarlijks.
  • Aan de hand van de CPI-cijfers kunnen centrale banken wereldwijd strategieën uitstippelen om de inflatie naar beneden of zelfs naar boven te laten kantelen. (Laten we hopen dat ze kiezen voor het eerste)

Zo, de volgende keer dat iemand begint over een hoog CPI-cijfer weet jij in ieder geval hoe de vork in de steel steekt. Volg ons op je favoriete social media platform, dan brengen wij je op de hoogte over, van, voor alles wat invloed heeft op beleggen en finance.

De cijfers zelf bekijken? Een link naar het document vindt je hier: CPI cijfers Eurozone