Als het goed is, is beleggen niet iets dat je één keer doet. Dat zou op zich wel kunnen (één keer een bedrag op je beleggingsrekening storten, daar aandelen voor kopen en wachten tot het meer wordt) maar het is niet per se de beste manier.
De beste manier is om periodiek, bijvoorbeeld iedere maand, een bedrag in te leggen op je beleggingsrekening. Een beetje net alsof je spaart. En als we het er toch over hebben: eigenlijk lijken beleggen en sparen best veel op elkaar. Als je spaart, leg je iedere maand wat geld opzij, zodat je een buffer hebt mocht je die nodig hebben. En als je belegt, leg je ook iedere maand wat geld opz… heee!
Maar als je het op een beleggingsrekening zet, in plaats van op een spaarrekening, wat is dan eigenlijk het verschil? Nou ja: de koers van je beleggingen kan dalen, waardoor je niet genoeg geld hebt om een nieuwe wasmachine te kopen als die kapotgaat.
Gouden tip nummer 1 van beleggen is: beleg nooit met geld dat je niet kan missen. Dus zorg eerst voor een buffer voor een nieuwe wasmachine. Maar daarna is iedere maand een vast bedrag inleggen op een beleggingsrekening, een goede manier om je vermogen te laten groeien.
Als je gaat beleggen, is ingewikkeld jargon nooit ver weg. En dat is het nu ook niet. Deze strategie heet ook wel Dollar cost averaging (want we zijn te lui om het Euro cost averaging te noemen).
Hoe werkt het? Je legt iedere maand, we noemen maar wat, € 200 in op je beleggingsrekening en je houdt dat een aantal jaar vol. In die tijd stijgen de aandelenkoersen, dalen ze, stijgen ze weer, enzovoort. Dat betekent dat je de ene maand wat minder aandelen kan kopen voor jouw € 200 en de andere maand wat meer.
Soms koop je stukken op de top van de markt, soms op het dieptepunt. Maar omdat je per saldo minder aandelen koopt als ze duur zijn, en meer als ze goedkoop zijn, kom je gemiddeld goed uit.
Moeilijk is het allemaal niet, wel efficiënt.