Hoe veilig is jouw broker?
Veiligheid is het fundament van ons platform en van alles wat wij doen. Easybroker werkt enkel samen met de meest liquide en solide partners. Onze voornaamste partner is Interactive Brokers. Je geld en belegde vermogen staat altijd op jouw naam op gescheiden bank- en bewaarrekeningen bij een systeembank. En zelfs als de broker, de vermogensbeheerder of de depotbank failliet zou gaan, kan niemand aanspraak maken op je belegde vermogen.
Bij Easybroker zijn we ervan overtuigd dat we met volledige transparantie en eerlijkheid het verst komen. Daarom vertellen we je op deze pagina precies hoe en wat we doen om je vermogen zo goed mogelijk te beschermen. En heb je vragen? We beantwoorden ze graag.
Geen bank,
wel een broker
Omdat Easybroker geen bank is maar een specialistische broker is er geen beschikking over een bankvergunning.
Het niet hebben van een bankvergunning is één van onze grootste voordelen. Dat klinkt misschien raar in eerste instantie, maar we zullen je uitleggen wat we hiermee bedoelen.
Zoals je hebt kunnen lezen op deze pagina: https://www.easybroker.nl/informatie-over-interactive-brokers, is Easybroker een introducing broker van Interactive Brokers (IB), een van de grootste Prime Brokers ter wereld op basis van dagelijkse volumes. IB (Vestigingsplek Europa in Ierland) heeft in Europa gekozen om te werken met introducing brokers zoals Easybroker om de service te verlenen aan beleggers in de specifieke taal van dat land.
Wanneer je besluit om een rekening te openen bij Easybroker dan doe je dat dus eigenlijk bij IB. Wij verzorgen de aanvraag van A tot Z en daarmee profiteren beleggers niet alleen van onze uitstekende service in eigen taal maar ook van de educatie en informatie die veel verder gaat dan jouw alleen uitleggen wat bepaalde producten inhouden. Lees meer over onze samenwerking met het Beleggingsinstituut, beschikbaar en vrij van kosten, voor alle Easybroker klanten: https://www.easybroker.nl/beleggingsinstituut
Held to Maturity?
IB heeft met 2800 medewerkers, locaties in alle werelddelen en een netwerk van institutionele beleggers een reputatie hoog te houden. Veiligheid is één van de meest belangrijke speerpunten, evenals het conservatief leiden van de firma. Omdat er geen bankvergunning is, zijn er geen blootstellingen aan riskante uitstaande leningen naar particulieren en bedrijven. Wanneer er een bankvergunning aanwezig is mag je als bedrijf beleggingen in de boeken zetten als HTM (Held to Maturity) omdat IB geen bank is mag dit niet.
Dit lijkt een klein detail, maar de laatste 2 faillissementen, waaronder "Credit Suisse", kwamen door deze regel. Scheef zitten met langetermijnbeleggingen door de stijging van rente op de korte termijn en deze niet direct in de boeken als zodanig hoeven te vermelden. IB mag, kan en doet dit dus niet.
Als gereguleerde firma heeft IB de verplichting om cash achter de hand te houden in geval van nood. Wet- en regelgeving schrijft in het geval van IB - 3.2 miljard voor. IB doet daar zelf vanwege de conservatieve houding een schepje bovenop. Er wordt op moment van schrijven zo'n 12.2 miljard achter de hand gehouden.
Een rekening via Easybroker profiteert van onze uitstekende customer service.
De mogelijkheid om gebruik te maken van de award-winnende platformen van Interactive Brokers.
Maak gebruik van de drie belangrijke pijlers:
Educatie (via Beleggingsinstituut), Platform (via Interactive Brokers) & Customer Service (via Easybroker)
Hoe zit het met cash?
Wanneer je een rekening opent is dat geen geldrekening. Dit is een U-nummer waarop jouw stortingen, winst / verlies geregistreerd wordt. Je moet uiteraard ergens geld naar overmaken. Dit doe je naar de J.P. Morgan bank in Duitsland vanwaar alle Europese transacties in eerste instantie binnenkomen. Door in de omschrijving je U-nummer en naam te zetten weet het systeem aan welk U-nummer het bedrag gekoppeld is, wordt het geregistreerd en kun jij je beleggingen aan- en verkopen.
Alle Europese klanten maken naar dit bankrekening hun bedragen over, dat zou betekenen dat er gigantische bedragen op die ene rekening zouden staan. Niet echt handig voor de veiligheid. Dus wat doen ze daar aan? Omdat IB en Easybroker geen bankvergunningen hebben kan er ook niet worden deelgenomen aan de verschillende Bank Deposito Garantie Stelsels in Europese landen. Dit is namelijk alleen, zoals het woord al zegt, voor banken.
Reputatie hoog
te houden
Er moet dus extra secuur met het vermogen van onze klanten worden omgegaan. Er wordt wel standaard deelgenomen aan het Irish Investor Compensation Scheme tot € 20.000, maar om heel eerlijk te zijn gaan de veiligheidsmaatregelen van IB een stuk verder.
Dat wordt gedaan door het volledige cash saldo van iedere klant rekening, zowel particulier, bedrijf of instituut, te verdelen over 20 grootbanken en ultra-liquide geldmarktfondsen binnen Europa. Met andere woorden: Er staat nooit meer dan 5% van je totale cashpositie bij één bank. Deze banken worden continu gemonitord en waar actie nodig is, wordt actie ondernomen.
Beleggingen worden sowieso apart geregistreerd dus hier is geen risico blootstelling aan. Veiligheid is belangrijk, meer hierover vind je ook op de pagina van IB zelf - https://www.interactivebrokers.ie/en/general/financial-strength.php
Mocht het zo zijn dat er een depotbank failliet gaat dan kun je rekenen op de volledige steun en belangenbehartiging van Easybroker maar ook van Interactive Brokers. Het gaat hier niet alleen om de uiterste secuurheid van klantengelden, maar ook om aanzienlijke reputatieschade wanneer dit niet zou gebeuren.
Heb je vragen?
Ons Customer Succes Team staat voor je klaar
Door onze samenwerking met Beleggingsinstituut leer je alles over beleggen waar jij wilt
Toch iets niet duidelijk? Ons team staat voor je klaar
We geven je graag inzicht in onze tarieven en kosten
Geld overmaken?
Eerst een check!
Met ingebouwde veiligheidschecks voorkomen we fraude en misbruik. Zo kan geld van je beleggingsrekening uitsluitend naar een vooraf geverifieerde tegenrekening op jouw naam worden overgemaakt.
- Rekening met tweefactorauthenticatie
- Geldtransacties in een gesloten systeem met geverifieerde tegenrekening
- Easybroker is onderdeel van Today's Group met een Nederlandse vergunning.
Stap voor stap
Omdat het zo beter werkt.
Easy.
1. Rekeningaanvraag.
Doorloop onze onboarding. Beantwoord de vragen eerlijk. Misschien nemen we contact op bij aanvullende vragen vanuit de aanvraag door ons team.
2. Je rekening is open!
Nu is het tijd om onze tools te leren kennen. De educatie van het Beleggingsinstituut te ontdekken en je eerste beleggingen aan te kopen!
3. Later = nu!
Jij bent goed bezig. Wat altijd voor later was is inmiddels realiteit. Je belegt gestructureerd, zelfstandig en bent bezig om vermogen op te bouwen. Easy.
Erg tevreden over Easybroker. Zowel over de tarieven als over de support. Ik beleg voornamelijk in aandelen & ETF's. Alles is beschikbaar, zie dat maar eens ergens anders te vinden.
Groningen
Ik ben geen avonturier, maar wilde toch overstappen naar Easybroker. Complimenten voor de wijze waarop ik geholpen ben met de migratie.
Rotterdam
Alles is mogelijk, dat is fijn. Je kunt het simpel houden met het online dashboard. Of de software voor de pro's gebruiken met TWS.
Leende
Easybroker is onderdeel van Today's Group B.V. (KvK 32054576) en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De AFM is verantwoordelijk voor het gedragstoezicht op financiële ondernemingen in Nederland. Klik hier om naar het AFM register van beleggingsondernemingen te gaan waarin Easybroker als vergunninghouder is opgenomen. DNB is verantwoordelijk voor het prudentiële toezicht op financiële instellingen in Nederland en bewaakt in die rol onder andere de stabiliteit van het financiële systeem. Beide toezichthouders zijn onafhankelijk in hun functioneren, waarbij het ministerie van Financiën politiek eindverantwoordelijk is.